ALLE DE INDTRYK!
De første par dage i Israel har været tæt pakkede, og de mange indtryk vælter, som en Tsunami, ind over en.
Som I kunne læse tidligere, havde jeg en lang tur til Israel, hvilket også betød at jeg det første stykke tid har sovet en hel del. Når man ligger i sengen og prøver at sove, lægger man hurtigt mærke til de mange lyde, der er rundt om lejligheden. Onsdag morgen blev jeg fx vækket af hornet på en bil. Bilisten var fast besluttet på at kalde på en af hans venner ned med hornet, men efter 5 minutter gav han op og ringede til ham i stedet, hold da op det larmede!
En by i byen
Tirsdag var jeg (sammen med de to andre volontører fra Jerusalem), på sightseeing med David Serner, præsten i den danske kirke. David viste os byen, fra en side jeg ikke så, da jeg var afsted med LMH.
Et eksempel kan ses på billedet her til højre. Boldbanen kan ikke ses fra gadeniveau, og jeg havde ingen idé om, at der var gangsystemer oven på bygningerne.
David fortalte os at selvom at han vidste de fandtes, så brugte han dem aldrig, da han ikke kunne finde ud af at navigere rundt deroppe. Hvilket nok også forklarer, hvorfor der ikke var flere at se på “tagene”.
David introducerede os også for en lokal handelsmand ved navn Rida. Jeg fik hurtigt det indtryk, at Rida er en god person at kende i en gamle by. Oftest kan Rida sælge ting til en rigtigt god pris, og kan han ikke selv skaffe varen, så har han en i netværket der kan. Endnu engang viser det sig, at det altid kan betale sig at kende nogen, der kender nogen. Derfor er Rida nu også min go-to-person, hvis jeg skal købe noget i den gamle by.
Trafikken er anderledes
Trafikken i Israel er også en helt anden end den danske. Men det havde jeg nu også forventet, da vi trods alt befinder os i Mellemøsten. Hernede kører man som det bedst passer en selv. Selvom at der er trafikregler, har jeg det indtryk at de mest af alt fungerer som retningslinjer. Jeg vil lige give et par eksempler som jeg har oplevet.
På vejen fra Tel Aviv til Jerusalem (den dag jeg kom), endte vi i Jerusalem i en kø for at kunne svinge til venstre. Der var helt frit i kørebanen for at køre lige ud, så flere bilister valgte at tage denne vej i stedet. Kun for så lige ved svinget, at tvinge sig ind i køen, og på den måde forsøge at skære noget af køen af.
Dette giver imidlertid hurtigt en blokade, og dermed det problem at der hurtigt opstod to køer. Én kø for at svinge til venstre, og så en kø hvor nogle holdt for at kunne snyde foran og andre ventede på at kunne komme forbi de, der ville snyde foran.
Samme dag oplevede jeg også, at der ikke blot var ét overhalingsspor, men at alle spor kunne bruges til dette. Bilister såvel som motorcyklister svingede ud imellem hinanden, og de tre spor på motorvejen var nærmere ét stort spor hvor folk placerede sig og kørte som de havde lyst til.
Mit første indtryk af det israelske folk
Tirsdag aften var jeg på besøg i Joffihuset i Jerusalem hvor den kristustroende israeler Caesar var på besøg. Caesar formåede at åbne mine øjne for såvel flere punkter i skriften, men også for det israelske folk.
Mit indtryk af det israelske folk kan meget godt beskrives som han selv formulerede det: “Man siger, at hvor du har to israelere samlet, vil du have 3 holdninger”. Caesar havde selv været i Danmark, og den forskel han gav udtryk for, har jeg allerede selv mærket. Som han også sagde det: “Spørger du en dansker om vejret, vil du få et konkret svar. Spørger du en israeler om vejret, vil du få så vagt og neutralt et svar som muligt”. Israelerne lader til helst at ville have muligheden for, at kunne ændre på deres svar senere.
Konsekvent tankegang
Samtidig er israelere meget konsekvente i deres udtryk. Vi kender alle stereotypen på en jøde; den sorte dragt, den store hat, snorene i buksekanten, det lange skæg og, ej at forglemme, jødekrøllerne. Selvom stereotypen langt fra gælder på alle jøder, så er det stadig et godt billede at have i baghovedet til, hvad jeg ønsker at fortælle dig nu.
I Danmark går vi meget op i at vide meget, “knowledge is power”, men vi behøver ikke nødvendigvis bruge denne viden til noget. Bare det at vi har viden giver os status. I Israel er tankegangen en helt anden. Her værdsættes viden og visdom i høj grad også, men tankegangen er mere noget i stil med følgende udsagn:
“Hvis ikke jeg kan se din viden udtrykt fysisk, så eksisterer den ikke for mig”
Israelerne kigger efter konsistens når de kigger på mennesket. Hvis du proklamerer at være ortodoks jøde, men ikke bærer klædningen der passer til den proklamation, så er det kun noget du påstår du er, ikke noget du egentligt er.
Kom i kontakt med mig