Forbered dig på held! Nu er det da stukket helt af fra ham” – ikke helt. Men lad os se nærmere på hvorfor jeg mener du rent faktisk både kan og bør forberede dig på held.

Lad os starte med et lille sjovt sports-fact (Det giver mening senere, det lover jeg).

Din fødselsdato kan have indflydelse på hvor stor din chance er for at vinde OL guld

Første gang man hører det tænker man at “det kan da ikke passe“, men der er lavet flere statistiske undersøgelser på området. BBC bragte i 2012 en artikel hvor de skrev om hvordan ens fødselsdato havde indflydelse på en OL chancer. Og i 2013 bragte NHL.com en artikel med samme emne.

Konsensus fra de forskellige studier på området, lader til at være at fødselsdatoen giver det udslag den gør, fordi man i en ung alder har en relativ aldersfordel i forhold til ens jævnaldrende. Man har haft længere tid til at træne, og ens krop er måske stærkere og mere udviklet end de børn man bliver sat på hold med. Dette kan give det endelige udslag hvis man skal opdages af en talentspejder. Og så ruller bolden ligesom derfra.

Men det at du er blevet født på et specifikt tidspunkt af året, er ikke ensbetydende med at du også bliver OL vinder. Det tror jeg vi alle hurtigt kan blive enige om. Men samtidig tyder det også på at det at være født på det rigtige tidspunkt, kan være heldigt for dig. Det er altså en heldig situation du står i, men hvis ikke du udnytter den til din fordel får du ikke noget ud af den.

Vi er alle heldige

Vi kommer alle ud for tilfældige situationer, og er disse situationer til vores fordel kalder vi dem “held”. Hvis de ikke er til vores fordel kalder vi dem “uheld” Sådanne tilfælde kan være alt fra en jobmulighed til en investerings-mulighed. Spørgsmålet er så, er du forberedt på disse situationer? Hvis det er det perfekte job, har du da et CV klart i skuffen som du hurtigt kan give videre og agere på din heldige situation? Hvis det er en investerings-mulighed, har du da styr på din skat og har du likvide midler klar til at gå ind i investeringen?

Udnyt at du er heldig

Jeg er stor modstander af at beskrive succesfulde mennesker som “heldige” uden at man kender til en dybere kontekst. Det er ikke fordi jeg er uenig i at succesfulde mennesker ofte har været på det rette sted på det rette tidspunkt. Jeg kan bare ikke lide at man implicit giver udtryk for at folk kun har succes fordi man har været heldig . Derfor er jeg også fan af dette citat:

I am a great believer in luck. The harder I work, the more of it I seem to have.

Hvor citatet helt præcist kommer fra hersker der en del tvivl om. Heldigvis er det også underordnet, for det mindset citatet giver udtryk er stadig sandt. Hårdt arbejde og forberedelse er de to elementer der kan gøre dig klar til at agere på en heldig situation. Det er ikke nok at du er født på det rigtige tidspunkt, at du har de rigtige finansielle betingelser, eller at du lige netop møder den rette person. Der skal også forberedes og lægges arbejde hvis man vil udnytte disse fordele.

Er du i stand til at udnytte de talenter og finansielle midler du har, som vi alle har, så du ikke går glip af den rigtige mulighed? Hvis ikke, så er det nok på tide at forberede dig på næste gang du bliver heldig.

Har du læst de andre lektioner?

Du er netop kommet gennem 7. lektion i min serie af “De 10 vigtigste lektioner i privatøkonomi“. Du kan finde de andre lektioner herunder: