Hvordan skaber man et billigt multirumslyd setup? I denne omgang vil vi se på hvordan jeg forholdsvist billigt lavede et komplet Sonos multirumslyd setup.

At få etableret et multirumslyd setup kan hurtigt blive dyrt. Især hvis du har et eksisterende anlæg du gerne vil have koblet på multirumslyd.

Jeg er typen som gerne vil spare penge hvor det er muligt. Derfor har jeg længe ønsket mig at finde en måde hvorpå man kunne lave et velfungerende billigt multirumslyd system. Indtil videre har jeg mest kigget på Chromecast Audio og Sonos, hvor Sonos er den løsning jeg i øjeblikket kører med.

Chromecast Audio

Google-Chromecast-Audio

Siden slutningen af 2015, og frem til Chromecast Audio blev discontinued i 2019, var Chromecast Audio den absolut billigste måde at tilføje billigt multirumslyd til hele huset. Her udgav Google nemlig en opdatering til enheden, som gjorde multirumslyd muligt på Chromecast Audio.

Inden jeg endte med at skifte vores setup ud, havde vi selv Chromecast Audio som multirumslyd i huset. Det fungerede fint, og har du en bunke Chromecasts liggende kan man stadig lave nogle rigtigt fine og kompetente multirumslyd systemer.

Skal du ud og anskaffe dig Chromecast Audios kan det hurtigt blive en dyr affære. Sidst jeg tjekkede priserne her, kostede en enkelt brugt Chromecast Audio lige så meget som brugt Sonos S1 udstyr, ofte mellem 400,- og 800,- pr. enhed. Hvilket også var grunden til at jeg endte med at sælge mit Chromecast Audio setup, og i stedet skiftede over til Sonos S1.

Lav din egen Chromecast Audio

Det skal nævnes at selvom Chromecast Audio er discontinued og ikke længere kan købes fra ny, kan man stadig bygge sin egen med blot 3 komponenter:

  1. Chromecast
  2. HDMI Audio extractor
  3. 230V USB lader

Der findes masser af YouTube videoer, som viser hvordan man laver en normal Chromecast om til en Chromecast Audio. Du kan se en af dem herunder.

Sonos Gen 1 / S1

Sonos Gen 1 produkter

Selvom Sonos i maj 2020 stoppede support for deres S1 / gen1 produkter, betyder det ikke at produkterne stopper med at virke. De gamle Sonos produkter vil ikke modtage softwareopdateringer med ny funktionalitet da de interne computere i produkterne ikke kan følge med til at kunne håndtere disse opgaver. Dog vil de (for nu) vedblive at modtage sikkerhedsopdateringer.

Dette betyder at der siden maj 2020 har været mange som er begyndt at udnytte Sonos’s TradeUp program hvor man får (op til) 30% rabat ved køb af en nyere version af produktet. Derfor er der nu også en masse billigere Gen1 Sonos enheder at finde på brugtmarkedet.

Fx kan man i skrivende stund (sommeren 2021) ofte købe en Play5 for ca. 1.000,-. En Sonos Connect for 500,- og en Sonos AMP for mellem 750,- & 1.000,-. Dette før det pludseligt til et forholdsvist billigt multirumslyd setup.

Det at der ikke kommer nye features til de gamle Sonos produkter, betyder også at der ikke vil blive tilføjet nye streaming services. Men da der allerede findes Tidal, Sonos, YouTube Music, Plex & diverse radio stationer er vores forbrug derhjemme længe dækket ind.

Risikoen ved brugt Sonos udstyr

Risikoen du løber ved at købe det gamle Sonos udstyr, er at Spotify, Tidal eller de andre streaming services engang i fremtiden ikke vil droppe supporten for de gamle Sonos enheder. Eller at enhederne går i stykker gennem at være blevet slidt. For selvom det hele er bygget på microchips, bliver selv microchips slidt i stykker med tiden.

Denne risiko er dog ikke noget jeg frygter bliver et stort problem og en stor udgift. Når det engang i fremtiden kommer til at ske, vil det sikkert være muligt at købe S2 (eller måske S3, hvem ved) systemer brugt til billige penge, da der til den tid sikkert er blevet lavet et generationsskifte af Sonos enhederne igen.

Opsætning af Sonos / Deaktivering af SonosNET

I forbindelse med opsætning af Sonos systemet hos os, løb jeg ind i lidt problemer med de Sonos enheder som ikke er koblet direkte på netværket med netværkskabler.

Kør om muligt på eget WiFi netværk, og kabel så meget som muligt.

Sonos enhederne vil helst køre på deres eget SonosNET. Så hvis der findes bare én enhed på netværket som er kablet, vil den lave et trådløst SonosNET, hvorefter de andre enheder vil koble på dette net som et mesh-netværk.

Denne tilgang kan skabe nogle problemer hvis der er for langt mellem to Sonos enheder (derfor findes Sonos Bridge enhederne). Dette problem ville ikke opstå hos os hvis enhederne blot kørte på det “rigtige” WiFi netværk, da vi har Accesspunkter fordelt jævnt ud over hele huset.

For at få slukket for SonosNET, skal man igennem en mindre procedure for at få netværket dræbt helt. Jeg fik vores SonosNET slukket således:

  1. Sluk alle de trådløse enheder.
  2. I Sonos appen: Naviger derefter ind under den enkelte kablede enhed, og deaktiver WiFi.
  3. Når WiFi er deaktiveret på de kablede enheder, kan man tænde WiFi enhederne igen.
  4. Nu bliver der ikke oprettet et SonosNET de kobler på, og de vil derfor forsøge at oprette forbindelse til det i appen definerede WiFi.

Jeg måtte gennemgå processen et par gange før det rigtigt slog igennem. Til gengæld har vi ikke haft problemer med udfald og dårligt signal siden vi fik deaktiveret SonosNET.

SonosNET og Sonos CR200

Det viser sig at Sonos fjernbetjeningen CR200 (og sikkert også CR100) kun kan koble sig på dit netværk via SonosNET. Hvilket også betyder at hvis du aktivt har tvunget alle dine enheder over på dit eget netværk, kan du ikke længere bruge CR200 enheder, uden at koble en Sonos Bridge på, til netop dette formål. Det er værd at have i mente som et tradeoff, hvis man ønsker at gøre brug af CR200 i systemet.

Kender du et bedre setup?

Kender du til et godt setup, så fortæl mig endeligt om det i kommentarsporet herunder. Der er helt sikkert et billigt multirumslyd setup jeg ikke kender til, endnu.