Moderne stofbleer er et større arbejde end engangsbleer, det hverken kan eller vil jeg benægte

Men hvor meget mere arbejde er der lige tale om? Og er stofbleer ikke super ulækre at håndtere?

Hvad mener du lige når du siger stofble?

Lad os først lige få afklaret hvilke bleer der rent faktisk er tale om. Det første mine venner og familie tænker når de hører jeg snakker om “stofbleer” er de store firkantede stykker stof, som man i dag mest af alt bruger som en tør klud / til at håndtere gylp og savl fra baby. (Det er i hvert fald sådan vi bruger dem hjemme hos os.)

Gammeldags stofbleer

Det er ikke disse gammeldags stofbleer vi bruger

De stofbleer der i denne artikel er snak om, er ikke disse firkantede stykker stof. Derimod er der tale om de såkaldte “moderne stofbleer”. De ligner rigtigt meget en “normal” ble som vi kender dem fra engangsbleerne. Med den tilføjelse at de i stedet for plastik er lavet af bomuld eller bambus, og ofte har påmonterede knapper og/eller velcro til at lukke bleen samt justere størrelsen på stofbleen. Da den moderne stofble er en one-size ble skal den alligevel kunne modificeres en del for at kunne passe til både et spædbarn og et 3-årigt barn.

Moderne stofbleer

Det er disse moderne stofbleer der er tale om

Det ekstra arbejde

Nogle ønsker at bruge moderne stofbleer fordi de er bedre for miljøet, og mener at de også er sundere for barnet. For andre er det økonomien i de morder stofbleer som er tiltalende.

Jeg vil argumentere for at arbejdet ikke er meget større, og at det er på niveau med engangsbleer i forhold til hvor ulækre de er at håndtere.

Da de moderne stofbleer er genbrugelige, er vask & tørring de to ting du vil bruge lidt ekstra tid på når man sammenligner stofbleer med engangsbleer. Jeg vil antage at dette tager os maks 15 minutter ekstra om dagen her i starten. Dette tal skulle gerne blive mindre når barnet bliver ældre og bleerne færre.

Hvordan skal bleerne gøres rene?

Et af de første spørgsmål jeg altid får når folk hører vi bruger stofbleer er: “Hvad så med afføring og det at få gjort bleerne rene?”. Svaret er simpelt, men lyder ikke umiddelbart super lækkert. De brugte bleer ryger i en pose / wetbag, i en spand; præcis som med engangsbleerne. Forskellen her er dog, at den wetbag bleerne ender i kan puttes i vaskemaskinen med alle bleerne i, så bliver bleerne slynget ud af posen under vask.

Så længe barnet ammer er afføringen meget tynd, og “siver” nærmest ind i bleen. Så det håndterer vi på samme måde som med en våd ble (direkte i posen / wetbag). Når barnet bliver ældre og afføringen mere fast (grundet fast føde), er det en udbredt metode at bruge papirsindlæg til at fange det værste afføring. Disse indlæg kan tages ud af bleen og smide direkte i toilettet. Indlæggene opløses over tid i vand, så de skaber ikke problemer i kloaksystemet (det var jeg først bange for). Er man utryg ved at smide indlæggene i toilettet kan man også smide dem i en skraldespand. Håndteringen med papirsindlæg er en smule (meget lidt) mere vanskelig end de traditionelle engangsbleer, men det er trods alt nemmere end at skulle skylle den enkelte ble efter brug.

Vask, tørring og klargøring

Vores lille pige (6 uger gammel i skrivende stund) laver ca. 10 bleer om dagen. 10 stofbleer fylder ret meget, sådan ca. en halv maskinvask faktisk. For at vi har nok rene bleer, vasker vi når der er lige omkring 10 brugte bleer i vores wetbag. I øjeblikket er det dagligt. Wetbaggen kommer som tidligere nævn direkte i vaskemaskinen, indeholdende alle bleerne. I samme omgang vasker vi hvad vi ellers har til at ligge som skal have 60c. Indtil nu har vi kunnet fylde en vask langt de fleste gange (sådan en lille størrelse kan lave en DEL vasketøj ).

Moderne stofbleer til tørre

Moderne stofbleer til tørre

Efter vask hænges bleerne til tørre, og når de er tørre klargøres de til brug igen. Tørretiden er ikke noget jeg har tænkt over. De har altid nået at blive tørre så der var friske bleer klar til når lillepigen skulle have sat en ny vask over.

Langt de fleste af vores bleer er designet så stofindlæggene sidder fast i selve bleen. Dog har vi nogle bleer hvor indlæggene skal puttes i en “lomme” i bleen. Vi bruger disse bleer som de sidste bleer, da det tager lidt ekstra tid at klargøre disse. Vi prøver at få klargjort bleerne så meget muligt, med de forskellige typer indlæg vi ønsker, og papirsindlæg når dette bliver nødvendigt.

Moderne stofbleer

Moderne stofbleer klargøres efter de er blevet tørret

Tidligere blefri

Det er ikke noget jeg har haft erfaringer med endnu (så gammel er lillepigen ikke endnu), men af hvad jeg har kunnet læse mig frem til smider børn faktisk bleen hurtigere hvis de bruger stofbleer. Hvorfor dette er en realitet skal jeg ikke kunne sige, men udsigten til at have et halvt til et helt års mindre bleskift pr. barn er da helt klart også et selling-point, som er værd at tage med i overvejelserne. Her er der potentielt set også tale om en god besparelse af tid og frustrationer!

Spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål, erfaringer eller bare en kommentar til ovenstående, så hold dig endelig ikke tilbage og smid en besked herunder.