At forstå skattesystemet er i mine øjne grundlæggende hvis du ønsker at blive økonomisk litterær. Der er mange penge at hente her, både i besparelser og i tilskud.

Lad os starte med Kerry Packer, som i november 1991 blev forhørt omkring hans tilgang til betaling af SKAT. Det er muligt at finde det fulde interview ved House of Reps på YouTube, men jeg jeg kan anbefale at sætte 2 minutter af til at se et udklip af hele denne høring.

Med frygt for at blive beskyldt for at presse politik ind i denne artikel, er der for mig et spot hvor Kerry Packer virkeligt rammer hovedet på sømmet:

Now, of course I am minimizing my tax and if anybody in this country doesn’t minimize their tax, they want their heads read because as a government, I can tell you you’re not spending it that well that we should be donating extra.

Uanset hvad du tænker om den måde hvorpå mange-millionærerne håndterer deres betaling til SKAT (eller mangel på lignende), er det altså svært at argumentere med den udtalelse. Skattereglerne kan være komplicerede, men det er samtidig også noget vi alle må tage stilling til, og arbejde med på den ene eller anden måde. Dertil æder det en nævneværdig del af din indkomst, og den andel stiger kun jo mere du formår at tjene og spendere.

Få styr på dine fradrag

Som sagt tidligere, er det at forstå skattesystemet i mine øjne grundlæggende hvis du ønsker at blive økonomisk litterær. For dig kan det helt konkret betyde at du skulle kigge på på om der er nogle fradrag du kan gøre brug af, som du ikke allerede gør. SKAT har lavet en fin guide, som hjælper dig med at finde de mest gængse fradrag som du kan gøre brug af.

I forhold til dine børn, kunne det måske betale sig at være opmærksom på at børn også har et personfradrag. Samt at investeringer på en børneopsparing er skattefrie.

Husk også din pensionsordning. Den danske stat har lavet en række fradrag i forbindelse med de forskellige typer pensionsordninger, med det formål at gøre det mere attraktivt at spare op til din pension. Der kan være gode penge at hente her ved at undersøge de forskellige fradrag for pension. Dette især hvis du betaler topskat, her bliver fradragene rigtigt interessante at gøre brug af.

Overvej professionel hjælp

 

Revisor

Det er én ting at have styr på skatte-reglerne for en helt almindelig lønmodtager. Efterhånden som du begynder at lave investeringer er der flere regler (og fordele) som kan være essentielle og gøre forskellen for hvorvidt dine investeringer bliver rentable. Jeg vil ikke gå ind i de enkelte regler her, for de er meget afhængige af hvad du vælger at investere i.

Optimering af hvordan du beskattes af din indkomst er i næsten alle tilfælde gratis penge. Lovlige gratis penge endda! Der er mange måder hvorpå man kan spare lidt på skattebilletten. Afhold dig derfor ikke fra at søge professionel hjælp til håndtering af din SKAT. Hvis du har andre indtægter end blot en lønseddel fra din arbejdsgiver, kan en revisor eller anden professionel hjælp hurtigt betale sig selv.

Husk tilskuddene

Jeg har lyst til at udvide dette emne lidt, og sige at det i Danmark ikke kun handler om at have styr på skatten. Vær også opmærksom at du i flere tilfælde kan få tilskud fra staten. Disse tilskud kan især fås når der er tale om energirenoveringer. Det kunne være udskiftning af vinduer, et nyt gasfyr eller måske installation af mekanisk ventilation. Skal der laves kloakseparering i dit område kan du muligvis få tilskud til anlægning af faskine, så du selv kan håndtere dit regnvand. Hvis du kan få staten til at betale en del af gildet, så er det da bare at udnytte det

Har du læst de andre lektioner?

Du er netop kommet gennem 4. lektion i min serie af “De 10 vigtigste lektioner i privatøkonomi“. Du kan finde de andre lektioner herunder: