Interessen for moderne stofbleer er steget en del de seneste par år. Så lad os tage et kig på hvordan økonomien bag moderne stofbleer ser ud.

Stofbleer er ikke kun et spørgsmål om økonomi. Der er også det miljømæssige aspekt at tage i betragtning. Lad os dog her fokusere på økonomien.

Anskaffelses omkostninger

Der findes mange forskellige mærker og modeller af de moderne stofbleer, men fælles er (desværre) at de alle er dyre i anskaffelse. Hvis du vil købe nye stofbleer koster de fra ca. 150,- til 350,- stykket. Det bliver hurtigt dyrt, for skal du skabe et ordentligt flow i vask, tørring og brug skal man faktisk op over 20 bleer, især i de første par måneder hvor barnet gerne laver 10+ bleer om dagen. Dertil vil jeg klart anbefale wetbags, som er de vaskeposer, som gør hele vaskeoplevelsen markant nemmere og behagelig.

Jeg har set at Ko og Ko (jeg linker en del til dem i denne artikel, men jeg får ikke provision for det), har en startpakke med 24 bleer for omkring 2900,-. Det gør det billigere, men det er stadig en god omgang engangsbleer man kan få for de penge.
Wetbags koster ca. 170,- stykket, og her vil jeg klart anbefale 2. Så har du nemlig til rotation af poserne så du ikke mangler en pose mens der vaskes.

Så skal du købe det hele på én gang, og skal det hele være nyt, løber prisen hurtigt op over 3.300,-. Det kan virke som meget, men vi sammenligner senere med hvad engangsbleer koster.

Min kone og jeg var så heldige at finde en handel på DBA hvor vi kunne købe 22 bleer, indlæg og vaskeposer for 1.000,-. Det hjælper meget på hvor hurtigt vi kunne få det til at blive en økonomisk god beslutning. Så overvej om ikke brugte stofbleer kunne være en holdbar løsning for jer.

Ekstra udstyr / nice to have

Hvad koster engangsbleer?

Da vores pige kun er 6 uger gammel i skrivende stund, har jeg ikke megen erfaring med hvor meget det koster at købe engangsbleer. Derfor har jeg lænet mig op af hvad jeg har kunnet finde online omkring hvad andre danskere bruger på bleer.

En af disse kilder er Pengepugeren, som har gjort et flot stykke arbejde med at regne på hvor meget det egentligt koster ham at have børn. Ifølge hans budget bruger man ca. 1750,- på bleer det første år, og hans ældste barn som har smidt bleen, kostede 5.300,- i bleer over en periode på lidt over 3 år. Og dette endda med de dyre Libero & Pampers bleer, da de primært blev købt på tilbud.

Faste udgifter

Der er faste udgifter forbundet med både engangsbleer og stofbleer. Stofbleer skal vaskes og tørres, dette koster vand, strøm og tid. En vask koster (ifølge Bolius.dk) i gennemsnit 2 kr, hvor bleerne udgøre halvdelen af vasken (da vi også vasker håndklæder, normale stofbleer og undertøj sammen med bleerne.

I forhold til tørring af bleerne har vi indtil videre tørret bleerne på et tørrestativ. Det har fungeret rigtigt fint, og det tager ikke lang tid at hænge bleerne op på stativet. Men det koster os da nok, samlet set, 15 minutter om dagen at håndtere vask og tørring af bleerne. Dette tal skulle gerne blive mindre når barnet bliver ældre og bleerne færre.

Engangsbleer skal smides ud, og der skal købes skraldeposer til blespanden. Alt efter hvor du bor, kan der være forskellige udgifter i forbindelse med afskaffelse af engangsbleer. Hos os koster det 0,5 kr pr. kilo skrald vi smider ud. Med en antaget vægt på 200g pr. fyldt ble, vil 10 bleer koste os 1,- i afskaffelse.

For nemheds skyld vil jeg tillade mig at sætte disse to tal til at være 350,- om året hver. Hvis det ikke koster dig noget af komme af med skrald kan du modregne de årlige omkostninger i den forbindelse.

Ok, men hvor meget kan jeg så spare med de moderne stofbleer?

Da vi har sat de faste udgifter til at være 350,- for henholdsvis moderne stofbleer og engangsbleer, er det eneste vi skal se på faktisk anskaffelsespris for de to typer bleer.

Anskaffelsespris for stofbleerne (og tilbehør) var ca. 3.300 når de købes fra nye.

For engangsbleerne har vi tidligere sagt 5.300,- for lidt over 3 års bleer. Det er ca. 1.750,- om året, og 150,- i måneden.

En hurtig udregning på de to ovenstående scenarier betyder derfor at det vil tage 3.300/1.750 = 1,9 år for at indskuddet er tjent ind. Så selv hvis du kun skal have ét barn, kan det betale sig ind hvis man starter fra barnet er helt spæd. Skal du have mere end et barn begynder tallene rigtigt at se favorable ud!

Når du ikke skal have flere børn kan stofbleerne muligvis sælges brugt, det kan mindske udgifterne yderligere.