Deleøkonomi er det store buzzword, og sådan er det selvfølgelig også indenfor lån.
Crowdlending er kommet for at blive, men hvad er det egentligt?

Crowdsourcing & Crowdfunding

Crowdsourcing er

… en process hvorigennem man indsamler services, ideer er indhold gennem bidrag fra en større gruppe af mennesker

Et eksempel på dette kunne være det kendte Wikipedia, hvor man kollektivt skriver et leksikon.

Crowdfunding er et subset af crowdsourcing, en præcisering. Her er udelukkende tale om at indhente penge gennem bidrag fra en større gruppe mennesker. Lidt som vi kender det gennem crowdfunding hjemmesider som Kickstarter & Indiegogo.

Crowdlending?

Crowdlending er en præcisering af crowdfunding. Her er der specifikt tale om udlån af penge til virksomheder eller privatpersoner der ikke har mulighed for at låne pengene andetsteds. Crowdlending bliver mere og mere populært, især inden for de seneste par år hvor det er blevet nemmere at investere i disse lån.

Crowdlending minder rigtigt meget om et helt normalt lån. Men i stedet for at låntager optager et lån gennem en bank, er præmissen her er at firmaer eller privatpersoner gennem en online service kan låne penge af en gruppe af mennesker. Den enkelte låntager ser ikke hvor mange der står bag lånet, men et lån på 10.000,- kan i princippet  være finansieret af 2.000 personer som hver har lånt 5,- ud.

Jeg synes faktisk at denne korte video fra The Telegraph på 1½ minut forklarer det rigtigt godt og hurtigt:

Hvorfor crowdlending?

For låntager er den primære grund til at bruge crowdlending at man ikke har mulighed for at optage lån andetsteds.

Det at låntager ikke kan optage lån gennem etablerede banker, skaber en mulighed for os som långiver. Når bankerne ikke vil udlåne penge, er det fordi de er for usikre på at de får deres penge tilbage. Det betyder derfor også at långivere i crowdlending regi kan tillade sig højere renter, som kompensation for denne øgede usikkerhed. Flere crowdlending platforme tilbyder långiver en rente på over 15% på flere af de lån man kan være med til at finansiere.

Crowdlending kan derfor være en attraktiv måde at supplere sine investeringer på, men jeg ville ikke anbefale det som det første sted at starte. Har du ingen andre former for investeringer, ville jeg anbefale at komme i gang med investeringerne ved at kigge på nogle investeringsforeninger. Det sagt, så er crowdlending et godt værktøj til at sprede risikoen på dine investeringer.

Affiliate / lad os hjælpe hinanden

Er du blevet interesseret i Crowdlending? Personligt bruger jeg primært Mintos, og du må meget gerne bruge mit affiliate link til Mintos. Når du bruger linket til at oprette en bruger, får du 1% bonus på alle dine investeringer tilbage som bonus de første 90 dage.

Jeg har også skrevet en mere dybdegående artikel om hvordan jeg selv bruger Mintos, måske du kan bruge noget inspiration herfra?