Vi kender alle til princippet om at børn får lommepenge af deres forældre. Men jeg vil stærkt argumentere for at de voksne også skal have lommepenge.
Jeg vil indledningsvis fortælle at vi i vores husstand har valgt at have fælles økonomi. Min kone og jeg har den samme NemKonto, og alle vores indtægter ender derfor også på den samme konto. Denne fundamentale strukturering af vores økonomi, har en betydelig indflydelse på den måde vi både tænker om, og håndterer, lommepenge hos os.
Hvorfor lommepenge?
Færre finansielle diskussioner og skænderier
Et af de skænderi-temaer mellem par, er penge. Mange har problemer med at blive enige om hvad pengene skal bruges på. Var det nu også nødvendigt at der blev købt nye sko og tøj? Og har du virkeligt brug for en ny PlayStation, hvad er der galt med den gamle?
Denne slags uenigheder ender hurtigt med at blive enten kilden eller start-gnisten til store frustrationer, og kan ende i store skænderier hvis ikke der er klare linjer (og enighed) om hvordan man vil forvalte økonomien. Dette er også grunden til at et af mine vigtigste råd omkring privatøkonomi, er at “Finansiel velstand skabes sammen med din partner“.
Dette er også en af grundene til at vi hos os har indført “lommepenge for voksne“. Det primære mål er at fjerne alle de unødvendige diskussioner omkring økonomi. Vi har vigtigere ting at diskutere.
Vi sætter hver måned penge til side, som vi kan bruge på personlige mål. Mål som ellers hurtigt kunne være i modstrid med vores fælles mål om økonomisk uafhængighed. På den måde undgår vi at blive irriteret over hvad vores partner vælger at bruge pengene på.
Samtidig skal vi heller ikke forsvare vores køb over for hinanden, i stedet kan vi nyde hinandens køb sammen. Det tillader mig at købe gadgets og “computer-ting” som jeg synes er sjove at lege med, uden at der bliver spurgt ind til om det nu også var nødvendigt. Scott Hanselman har sat nogle ord på samme princip omkring lommepenge, og jeg er vild med hans tanker omkring det.
Det er sundt at lære at vente
Lommepenge handler dog ikke kun om at sætte penge til side, som man har lov til at bruge. Det er også en måde hvorpå man bedre sikrer sig mod, at man bruger for meget. Mange unge oplever at når de først er færdige med studier og får penge mellem hænderne, forsvinder pengene hurtigt. Sådan havde jeg det i hvert fald selv, da jeg fik mit første job.
I stedet for at kigge på lønkontoen og se om der er råd til at købe den nye PlayStation, skal man nu se på ens lommepenge-konto, som ikke vokser lige så hurtigt. Sætter du f.eks. 500,- af til lommepenge hver måned, koster det hurtigt 4-5 måneders lommepenge at købe den nye PlayStation. Det gør at pengene føles som om de er mere værd, og at legetøjet bliver dyrere at købe. Dét er for mig at se en god ting, da det hjælper med at udskyde køb. Nogle gange bliver prisen også “for høj” og så finder man ud af at legetøjet eller biografturen måske ikke er pengene værd alligevel.
Sådan gør vi – helt konkret
“Lommepenge for voksne” er penge som skal bruges på ikke-nødvendige formål. Lommepengene skal ikke bruges på at købe tandpasta, men de skal fx bruges på nyt tøj eller en biograftur med vennerne.
For at kunne holde styr på vores lommepenge, har både min kone og jeg oprettet en konto hos Lunar. Den primære grund hertil, er at vi ved Lunar får et helt sort Visa kort. Det gør det meget nemt at holde styr på, hvilket kort der er til lommepenge, og hvilket kort der er til vores fælles konto.
Når jeg vil se hvor meget jeg har til at stå på min lommepenge-konto, kan jeg blot åbne Lunar appen, og se hvad min saldo er her og nu. Dog bruger jeg sjældent deres app. I langt de fleste danske banker, kan man nemlig tilknytte konti fra andre banker, så man kan samle hele sit overblik ét sted. Derfor har jeg til min mobilbank tilføjet Lunar, så jeg også får vist min lommepenge-konto når jeg alligevel er inde i appen for at tjekke op på hvordan det står til med vores andre konti.
Kom selv igang
Hvis du selv vil igang, er det hurtigste du kan gøre, at lave et dokument hvor du holder styr på hvor mange lommepenge du har til rådighed fra den fælles pulje. Alternativt kan du også hver måned hæve lommepengene og have dem i kontanter. Der er noget tilfredsstillende over hver måned rent fysisk at kunne putte pengene i en krukke og helt visuelt følge med i hvordan opsparingen øges.
Hvad gør du?
Hvordan fungerer det hos dig? Bruger du selv en lommepenge-model, eller er det noget du kunne have lyst til at forsøge dig med? Gør du noget helt andet for at sørge for at dit forbrug ikke løber løbsk? Fortæl mig endelig om det herunder, jeg vil rigtigt gerne høre hvad andre gør
Kom i kontakt med mig