For mange er ord som “lån” og “gæld”, ord der får det til at løbe en koldt ned af ryggen. Jeg kender mange som for alt i verden vil undgå gæld. Jeg forstår tilgangen, men jeg er samtidig også overbevist om at de ikke ser det fulde billede.

For rigtigt mange af de der ikke kan lide disse ord, er det tit grundet i at de har meget dårlige erfaringer med lån og gæld. De har ofte en stor mængde “dårlig gæld” og ingen eller meget lidt “god gæld”. En god “gæld” kan lyde paradoksalt, men lad os vende tilbage til netop “god gæld” senere.

Dårlig gæld er i langt de fleste tilfælde forbrugsgæld. Det er den type gæld du får når du f.eks. trækker over på dit kreditkort eller hvis hvis du optager et kviklån. I langt de fleste tilfælde opstår denne gæld når du køber aktiver som falder i værdi (f.eks. et nyt TV). Renterne på disse lån er ofte meget høje, renterne kan hurtigt løbe op i 20% i ÅOP. Hvis du har kreditkort med lån eller overtræk, vil den bedste investering du kan gøre her og nu, højst sandsynligt være at betale de lån af hurtigst muligt.

Det sagt, så er kreditkort ikke kun dårlige. Bruger du dem rigtigt kan de booste din økonomi. Derfor har jeg også lavet en liste over kreditkort jeg kan anbefale.

God gæld

En god gæld, er en gæld der bruges til at finansiere investeringer.

I 2019 blev det meget normalt at have et fast fastforrentet realkreditlån på 1,5%. Sådan et lån er ikke et lån du behøver at komme af med hurtigst muligt. Mange antager at et gennemsnitligt afkast fra markedet ligger på 10% over 20 år. Et mere konservativt tal, (som passer overens med hvad vi ser i rapporten fra Vanguard) er 8%. Med sådan gennemsnitlig forrentning på dine investeringer, kan det hurtigt betale sig at låne penge til 2% til gearing af dine investeringer. Udnyt dit realkreditlån til at geare dine investeringer, og brug det som en genvej til at få investeret mere, og dermed få øget din finansielle velstand & privatøkonomi.

Har du læst de andre lektioner?

Du er netop kommet gennem 5. lektion i min serie af “De 10 vigtigste lektioner i privatøkonomi“. Du kan finde de andre lektioner herunder: