Du vil gerne starte dit eget podcast, men du ønsker ikke at have dine lydfiler og alt dit arbejde liggende hos en tredjepart. Lad os se på hvordan vi håndterer det selv.

Der er noget lækkert over selv at have styr på sine lydfiler (jeg har hørt om folk der har mistet hele deres podcast fordi de kun havde deres lydfiler hos en tredjepart som gik konkurs).

At miste dine filer kan du dog sikre dig imod ved selv at håndtere backups af dine lydfiler. Du bør altid have styr på ved at have dine filer flere steder, og ikke kun ét sted. Det uanset om du har filerne hos en tredjepart eller hos dig selv.

Håndtering / administration af podcast på website

Jeg plejer at bruge Seriously SImple Podcasting til at styre podcasts på mine wordpress websites. Det er nemt, og det genererer et RSS feed der er til at arbejde med.

Mange online melder at man ikke kan bruge Cloudflare sammen med sit podcast, men der er jeg dybt uenig. Det kan man sagtens, og med meget god fordel endda. Hvis du indstiller Cloudflare rigtigt kan du få dem til at cache alle dine lydfiler for dig, resulterende i at du ikke engang lægger meget ekstra arbejde på dit wordpress site.

Dette kræver dog at man opretter specifikke page-rules for at inkludere disse filer.  Reglerne kan have sideeffekter du ikke ønsker, men de er værd at overveje.

Brug tid på dine metadata

Hvis du bruger Seriously SImple Podcasting til at oprette dine podcast episoder, er det vigtigt at huske dine metadata. Disse data bruges forskelligt hos de forskellige podcast udbydere, så jeg plejer at udfylde dem alle, og lade det være op til den enkelte udbyder hvordan de vil fortolke mit feed.

iTunes især har en masse særlige felter de gerne vil have udfyldt. De vil gerne vide konkret hvilken episode og hvilken sæson der er tale om. Samt at de gerne vil have en eksplicit titel. Flere af disse data er duplikerede, men vi tilføjer dem for at gøre Apple glad.

På det nedenstående billede kan du se der er en del felter. Felterne “Varighed” og “File size” bliver udfyldt automatisk når du har uploadet din podcast-fil, og gemt dine ændringer. Alt det andet skal udfyldes manuelt.

Podcast detaljer

Podcast detaljer

Serier

Som du måske har lagt mærke til på billedet herover, er der et inputfelt der hedder “Serier”.  Serier indenfor det enkelte podcast bruges ofte som konkrete opdelinger i tidsperioder eller emner. Hvilket muliggør det for et længeregående podcast at skabe en form for sortering og overskuelighed for deres lyttere. Men giver også mulighed for at differentiere sig indenfor det samme podcast, da man så kan afgrænse det til en enkelt sæson hvis man vil prøve noget nyt af.

Serier er derfor heller ikke det samme som når man ser flere forskellige podcasts fra samme udbyder. Fx som når vi ser at DR tilbyder mange forskellige podcasts. Disse podcasts er selvstændige podcasts med samme udbyder. DR har flere forskellige podcasts hvor de står som forfatter / udgiver. Dette gør at man på fx iTunes kan klikke på udgiveren og få et samlet overblik over alle podcasts fra denne udbyder. Dette er rigtigt meget brugt af især journalistiske bureauer, da de så får en samlet portefølje af indhold samt skaber genkendelighed.

Flere forfattere eller talere

Som udgangspunkt er forfatteren den der opretter den enkelte episode, det er ikke nødvendigvis hvad du er ude efter.

Måske har du en podcast der separate udgivere for hver episode, eller måske veksler du mellem forskellige talere. Her er det vigtigt at du angiver hvem forfatteren for det enkelte indlæg er.

Angivelse af forfatter

Angivelse af forfatter

På billedet herunder vises der en forfatter under hvert enkelt episode af Hedensted Valgmenigheds podcast. Det er denne forfatter man angiver når man vælger forfatter ved oprettelsen af den enkelte episode.

Forfatter på enkelt podcast episode

Forfatter på enkelt podcast episode

Afspilning på egen blog

I forhold til afspille dit podcast på din egen blog kan jeg varmt anbefale Podcast Player. Det er muligt også bare at indlejre de enkelte episoder som lydfiler på bloggen, men hvis ikke dit tema understøtter dette ordentligt kommer det hurtigt til at se grimt ud, og bliver tungt at arbejde med / indlæse.

Samtidig sættes Podcast Player op til at følge dit RSS feed, så den bliver automatisk opdateret når du har tilføjet et podcast til dit feed.

Ud over at afspille podcasten på din egen blog, er du nok også interesseret i at få din podcast ud til de forskellige udbydere. Jeg har lavet en lille guide over hvor og hvordan du får dit podcast publiceret hos de forskellige udbydere.

Case: Hedensted Valgmenighed

I forhold til hvordan du håndterer fremvisningen af dit podcast på din hjemmeside er det meget afhængigt af hvad planen for dit podcast er.

Hedensted Valgmenigheds oversign over podcasts bliver ikke brugt nogen steder, og er blot automatisk genereret af Seriously Simple Podcasting.

Standard oversigt over podcast episoder

Standard oversigt over podcast episoder

Navigerer man ind på en af siderne får man standardopsætningen for en podcast episode. En afspiller samt lidt forskellige oplysninger og muligheden for at abonnere på de forskellige platforme hvor deres podcast er tilgængeligt.

Standard Podcast layout

Standard Podcast layout

Hedensted Valgmenigheds oversigt over prædikener kan de se hvordan deres podcast som udgangspunkt er tænkt vist på hjemmesiden. Tanken er blot at bruge det tidligere omtalt plugin “Podcast Player”, samt linke til andre sider med mere konktere players hvis man gerne vil høre en prædiken fra et specifikt år.

Hedensted Valgmenigheds Podcast oversign

Hedensted Valgmenigheds Podcast oversign

Denne tilgang er valgt hos Hedensted Valgmenighed da deres podcast ikke er deres primære produkt. Hvis dit podcast er det primære produkt vil jeg klart anbefale at gøre mere ud af de enkelte episoder. Bare det at tilføje et “Udvalgt billede” samt at udfylde beskrivelsen for et podcast kan gøre en verden til forskel.

Pragteksemplaret på dette synes jeg vi kan se hos 99 percent Invisible. De har valgt at gengive alle deres podcasts som tekst, samtidig med at de beriger deres historier med billeder. Dette giver en helt anden oplevelse når man går gennem de enkelte episoder.

99pi podcast layout

99pi podcast layout