Er det ikke risikabelt at investere?

Dette spørgsmål får jeg ofte, så lad os se nærmere på hvor risikabelt det egentligt er at have størstedelen af din opsparing investeret.

At investere er mere risikabelt end at have pengene stående på en bankbog, herom kan der ikke herske nogen tvivl. Så længe du har under 100.000 euro stående på kontoen, er de sikret mod at banken går konkurs. Dette kaldes også indskyder garanti, og er en del af bankpakke 1, som er en aftale mellem den danske stat og pengeinstitutsektoren i Danmark. Denne sikring gælder pr pengeinstitut.

Ved investering i værdipapirer er du ikke sikret mod at den enkelte aktie taber al dens værdi. Det eneste du er dækket for her, er hvis den børs du handler på går konkurs.

Min personlige holdning

Jeg synes ikke det er risikabelt at investere i indexfonde, som rammer markedet bredt. Her tænker jeg på S&P500, DJSI World, Globale Aktier, og hvad de ellers kan hedde. Det vigtigste er at det rammer brede segmenter, og at holde udgifterne nede.

Det er dog vigtigt at have tidshorisonten for øje. Hvornår skal du bruge dine penge? Det ville risikabelt hvis du blev belånt i hele din friværdi, og så investerede alle pengene på én gang, samtidig ved at du skal bruge pengene indenfor den næste 5 år. Dét ville være at løbe en risiko, da aktiemarkedet kan tage et ordentligt dyk, og ikke har tid nok til at komme sig til når du skal bruge dine penge.

Det kan ikke gå galt at investere

Hvis din tidshorisont er for kort kan det være meget risikabelt at investere. Men hvis du har tiden på din side, vil jeg ikke mene at der er nogen stor risiko. Faktisk vil jeg påstå at der ikke er nogen risiko hvis du er tålmodig nok. Især ikke når vi snakker tidshorisonter på 10 år eller derover, her har der historisk set (næsten) altid været muligt at komme ud på den anden side uden at tabe penge.

Det kan virke som et ret vildt postulat at det ikke kan gå galt at investere. Så lad os kigge lidt nærmere på den udmelding.

På Reddit har brugeren jerschneid har lavet en god og fyldestgørende analyse af 3 forskellige scenarier:

  1. Man investerer altid på det værst tænkelige tidspunkt
  2. Man investerer kun når man kan “time markedet
  3. Løbende investering hver måned

Over en 10-årig periode er der ingen af scenarierne som resulterer i et tab i sidste ende! Jeg var i hvert fald ikke i stand til at sætte en årrække op hvor det var tilfældet.

Hvis du lærer bedre ved at se det illustreret grafisk, har han også lavet en grafisk gennemgang af artiklen som er god til at forklare det hurtigt og visuelt. Både artiklen og billederne er på engelsk, og er tiden værd. Giv dem begge et kig, jeg venter gerne på dig her

Undgå at pengene bliver mindre værd

Inflation vist med kaffe - Investopedia

Billede af Julie Bang © Investopedia 2019

Selvom at det er det sikreste, er det at have din formue bundet i kontanter på en bankbog er dog stadig en dårlig forretning. Især nu hvor bankerne i 2020 ikke bare har fjernet den positive indlånsrente, men også er begyndt at ville have penge for at opbevare dine penge, den såkaldte negative indlånsrente. Den årlige inflation betyder at købekraften for dine penge bliver mindre og mindre år for år. I både 2018 & 2019 var inflationen i Danmark på 0,8%. Hvilket betyder at din formue bliver 0,8% mindre værd, hvert eneste år.

Hvis man vil undgå at ens formue bliver spist op af inflationen, skal man have investeret sine penge i et aktiv som gennemsnitligt stiger tilsvarende, eller mere, i værdi som inflationen. Vi vil herunder se på nogle af de mange muligheder der er for investere ens formue, i et forsøg på at den som minimum skal beholde købekraften.

Obligationer

Et eksempel på en sådan investering kunne være obligationer som vi kender fra realkreditlånene. Obligationerne var frem til 2018 en forholdsvis sikker og stabil måde hvorpå man i 30 år kunne sikre sig at ens opsparing ikke blev ædt af inflationen. Men i 2019 kunne du kun få 1% i rente for at låne dine penge ud gennem en obligation. Det er ikke meget, og det reelle afkast efter skat er stadig lavere end inflationen.

Ædelmetaller / guld

Et alternativ til obligationer kan være ædelmetaller. Mange ser især guld som værende en sikker investering, da man anser det som et aktiv du altid kan handle og komme af med.

Den gennemsnitlige værdistigning af guld er omkring 7,3% om året. grafen herunder viser prisudviklingen for guld over de sidste 20 år. Som du kan se på grafen går det i nogle år meget op, og andre år meget ned. Men vi er interesserede over gennemsnittet over en længere periode, som fx. de 20 år som grafen herunder viser.

Guld pris i euro - 20 år

Guld pris i euro – 20 år

Ser vi på prisen andre ædelmetaller som fx. sølv, ligner grafen meget guld. Dog har sølv ikke haft lige så gode år som guld de sidste 5 år.

Sølv pris i euro - 20 år

Sølv pris i euro – 20 år

Aktiemarkedet

Når man til hverdag tænker på investeringer, tænker langt de fleste på aktiemarkedet.

Folk kan ikke helt blive enige om hvad det gennemsnitlige afkast for aktier er. Til dels fordi det kommer meget an på hvilken gruppe af aktier man kigger på. Fra 1996 til 2016 havde MSCI World indexet et gennemsnitligt aktieafkast på 7,7%. S&P 500 indexet havde tilsvarende fra 1957 til 2019 haft et gennemsnitligt afkast på 8%.

MSCI World prisudvikling siden 1986

MSCI World prisudvikling siden 1986

En skidt start på 2020

At investere er dog ikke uden risiko. Det er vigtigt at huske. Dette mærkede vi alle i første kvartal af 2020, hvor nyhederne om Corona-virussen fyldte meget. De finansielle markeder reagerede også voldsomt på det, da virussen spredte sig fra Kina og til resten af verden. Pludselig var det ikke kun et lokalt problem i Asien, men noget som ramte hele verden. På sigt ville virussen potentielt have indflydelse på leveringen af ressourcer til fabrikkerne, eller leverancen af de producerede produkter til resten af verden. Den slags slår hårdt på et globalt marked. Hvilket også var tydeligt at se i slutningen af februar 2020.

S&P 500 - marts 2020

S&P 500 – marts 2020

Det ser slemt ud. Sammenligner vi med et år tidligere, i marts 2019, ser det pludseligt ikke lige så slemt ud. Vi er stadig i et lille minus, men primært har vi kun mistet fortjenesten fra 2019. Måske fortsætter markedet nedad, måske det ikke. Det er ikke til at vide i skrivende stund.

S&P 500 - marts 2019 til marts 2020

S&P 500 – marts 2019 til marts 2020

Zoomer vi længere ud, og kigger på en 5-årig horisont, ser billedet pludseligt strakt helt anderledes ud. Her kan vi se at alle vores investeringer frem til slut 2017 har givet et overskud.

S&P 500 - 5 år

S&P 500 – 5 år

Og dette er også en af de vigtige lektier. Det kan se sort ud når man zoomer meget ind, men kigger man på det store perspektiv, og tænker historikken og den lange horisont med ind, giver markedet dig et positivt overskud på den lange bane. Dette er også grunden til at vi i en anden artikel, har konstateret at man ikke kan slå markedet konsekvent, man har simpelthen ikke det fulde billede.

Risikabelt ikke at investere

Når alt kommer til alt, så synes jeg faktisk det er mere risikofyldt ikke at investere.

Det at investere kan anses som at købe sig til flere pengestrømme, flere indtægtskilder. Uden investeringer har langt de fleste danskere kun én pengestrøm, deres arbejde. Og hvis du en dag ikke kan arbejde mere, eller for den sags skyld bliver fyret eller kommer slemt til skade, så står du potentielt uden indkomst og dermed uden anden pengestrøm. Måske kan du få fra A-kassen, i de år man kan få penge derfra (to år, inden for en periode på tre år). At investere i passive indtægter, som fx aktiemarkedet, crowdlending eller udlejningsejendomme, er et ekstra sikkerhedsnet mod sådanne situationer.

Dette sikkerhedsnet kan også bruges hvis du vil gå tidligere på pension, end den af staten fastsatte pensionsalder. Hvis dine investeringer har vokset nok, ville du kunne leve af dine investeringer, og opnå økonomisk uafhængighed fra dit lønmodtagerarbejde.

Invester så hurtigt som muligt

Hvis jerschneid’s artikel fra Reddit lærte os én ting, så var det dette; Statistisk set handler det om at komme ind på markedet så hurtigt som muligt!

Derfor handler det også om løbende at få investeret det overskud man måtte have i privatøkonomien. Har du et budget, og et godt overblik over hvor meget dette overskud er, kan du med fordel få automatiseret din løbende investering, så er det ikke noget man skal huske på, og hele tiden forholde sig til.

Kom i gang med at investere

Hvis du har fået blod på tanden, og vil vide mere, har jeg skrevet en artikel om hvordan du kommer i gang med at investere, den kan du med fordel tjekke ud

Ellers er det bare at komme i gang, få kastet nogle penge i markedet, og få skabt dig en passiv indkomst så du kan sove roligere om natten, vel vidende at du om et par år, gerne skulle stå bedre økonomisk end du gør det i dag.