Du har sikkert hørt, at der kan være gode og nemme penge at spare ved at skifte elleverandør løbende. Men hvor meget kan man egentligt spare?

Det er altid interessant at spare penge, om det så er på madbudgettet eller de faste udgifter er ligemeget. Jeg gør personligt en dyd ud af gøre god brug af forskellige virksomheders introtilbud. Især når det gælder streaming services og deres gratis prøveperioder, men også når det gælder levering af el. Den eneste forskel jeg kan mærke på om strømmen kommer fra det ene eller det andet sted, er hvordan regningen ser ud når den kommer. Der er en forskel visuelt, men det den økonomiske forskel er den interessante her

I det følgende er der taget udgangspunkt i hvordan priserne ser ud i juni måned 2019. Disse tal vil helt sikkert ændre sig fremadrettet, så brug som mest af alt som referenceramme og ikke til konkrete sammenligninger med dine priser fremadrettet.

Få danskere ønsker at skifte elleverandør

Til trods for et velfungerende og konkurrencedygtigt marked, er der ikke mange danskere der gider skifte elleverandør. Politiken snakker ligefrem om at kun 5 % af danskerne har overvejet at skifte elleverandør. Mange mener at markedet er for uigennemskueligt og indviklet. Samtidig mener folk ikke der er nok penge at spare til at det er ulejligheden værd.

Endvidere fortæller DR at de danskere som så rent faktisk skifter, ikke ønsker at skifte leverandør igen. Dette er en skam, for udnytter du elleverandørernes intro-tilbud, kan der være en del nemme penge at hente, hvert eneste år.

Hvor meget er der egentligt at spare?

Sammenligner du prisen mellem dyrest og billigst, kan du ofte spare op imod 200,- om måneden ved at skifte elleverandør. Det er altså penge man kan tage og føle på.

Ifølge Bolius bruger en gennemsnitlig familie med 2 voksne og 2 børn ca. 4.500kWh strøm om året. Et gennemsnit på vores forbrug derhjemme, siger at vi bruger ca. 300kWh i snit hver måned, det er et årligt forbrug omkring de 3.600. Dette tal forventer jeg er faldet en del siden sidste måling. Jeg har for nyligt skåret næsten 80% af vores strømforbrug til belysning efter at have udskiftet halogenpærer med LED pærer.

Hvad koster strøm?

Det kostede el i januar 2019

Det kostede el i januar 2019 – Prisen er inkl. abonnement ved 4.000 kWh

Din elpris består af mange små gebyrer og afgifter. Langt størstedelen (over 70%) af din elpris er dækket af disse gebyrer og afgifter. I skrivende stund betaler vi ca. 32øre pr kWh for transport af strømmen, og ca 114øre pr kWh for afgifter. Altså betaler man 0,32 + 1,14 = 1,46 kr. pr. kWh, uanset hvilken udbyder man vælger.

Ud over den faste pris for strømmen, skal der også betales til den udbyder man vælger at få sin strøm igennem. Hvis ikke du aktivt selv tilvælger din udbyder, får du leveret strøm fra “netværket. En udbyder man får tildelt automatisk af denne vej, kunne være SydEnergi. I dag betaler man hos SydEnergi omkring 60øre pr kWh for sin strøm, hvis ikke man selv har lavet en aftale med en udbyder. Denne pris er meget gennemsnitlig efter min erfaring.

Ørsted har lavet denne fine grafiske illustration af hvad din elpris består af. Illustrationen er lavet ud fra at du betaler Ørsted 36øre pr. kWh.

Pengeseddel - fordeling af elpris

Pengeseddel – fordeling af elpris – baseret på priser fra Ørsted

Hvis du selv indgår en fastprisaftale med en elleverandør, kan du få nogle helt anderledes priser. Elektron giver fx. et introtilbud på 7øre pr. kWh (ElPris.dk siger dog godt nok at deres intro-tilbud er på 12øre pr. kWh), hvor du så de første 6 måneder du er medlem hos dem, har en markant lavere pris end hvis du bare havde fået strømmen fra SydEnergi.

Forskellen mellem Elektron & SydEnergi er i skrivende stund 53øre. Det lyder ikke af meget, men med en gennemsnitligt husstands elforbrug på 4.500kWh om året løber det hurtigt op. De 4.500kWh kan omsættes til 375kWh i snit pr. måned (jeg er godt klar over at man bruger mere strøm om vinteren end om sommeren, det ser vi bort fra her, det har ikke styr betydning i sidste ende). 375kWh x 57øre = ca. 200,- om måneden. Det er da penge jeg gerne vil bruge på andet end strøm

Hvordan får jeg så min billige strøm?

Elmast

Ok! Jeg er overbevist! Hvor meget arbejde kræver det så at skifte elleverandør?

Meget tæt på intet arbejde. Hjemmesider som ElPris.dk har gjort det uhyre nemt at shoppe el i dag. (ElPris.dk håndteres og drives af Forsyningstilsynet, hvilket giver mig en sikkerhed i at de ikke har interesser i at fremme udvalgte elleverandører).

Når du besøger ElPris.dk indtaster du dit postnummer, og vælger på listen hvilken type husstand du har. Valget af husstand bruges umiddelbart kun til at angive et overslag på dit energiforbrug. Det har dog sjældent den store afgørende faktor for hvilke tilbud du kan gøre brug af.

ElPris.dk - udvælg område

ElPris.dk – udvælg område

Når dette er gjort bliver du præsenteret med en liste af forskellige elprodukter tilbudt af de danske elleverandører. Herfra er det blot at vælge en elleverandør, og klikke på “Se mere“.

ElPris.dk - Lise af elleverandører

ElPris.dk – Lise af elleverandører

I dette eksempel valgte jeg modstrøm, da de stod øverst på listen. Det ser ud til at de i øjeblikket kører med et introtilbud hvor man de første 6 måneder ikke betaler dem for at modtage strømmen. Det må man sige er et godt tilbud, og svært at gøre billigere.

Hvis du kan lide det tilbud som produktet tilbyder dig, er det blot at klikke “Skift til dette produkt” hvorefter du bliver stillet videre til elleverandørens hjemmeside. Herfra er der lidt forskel på hvordan man bliver oprettet som kunde, men i de fleste tilfælde er det ret smertefrit.

ElPris.dk - Elleverandør detaljer - Modstrøm

ElPris.dk – Elleverandør detaljer – Modstrøm

Det var dét. Med få klik kan du finde den billigste elleverandør. Du kan hurtigt blive flyttet over til deres hjemmeside, og udfylde de nødvendige oplysninger for at blive oprettet som kunde. Det tager ikke meget mere end 5-10 minutter. Og med en udsigt til at kunne spare op til 200,- i måneden må det siges at være en god timeløn

Skift leverandør 2 gange om året

En ting at have med i mente er at intro tilbud fra leverandørerne ofte kun gælder i 6 måneder. Dette er også tydeligt på tilbuddet fra modstrøm. Efter introperioden stiger prisen, og så er besparelsen ikke så som forventet. Derfor er du nødt til hvert halve år at skifte leverandør hvis du ønsker at få så billig strøm som muligt. Hvorvidt du 2 gange om året vil bruge 10-20 minutter på dette skifte elleverandør er en personlig sag. For os giver det mening, da det føles som en ret god timeløn.

Du skal ikke huske på at blive opsagt hos din tidligere leverandør. Dette håndterer den nye elleverandør for dig, så alt hvad du skal fokusere på er at finde den billigste elleverandør.

Vær opmærksom på alle udgifterne

Husk at være opmærksom på at nogle elleverandører opkræver et fast månedligt gebyr. Derfor kan hvad der ser ud til at være en lav pris, hurtigt løbe hen og blive dyrt hvis ikke man medregner alle faktorer. ElPris.dk er dog gode til at vise dette tydeligt i deres tilbud. Scroller du ned i bunden af det enkelte tilbud vil du se noget lignede dette:

ElPris.dk - Pris-estimatets sammensætning

ElPris.dk – Pris-estimatets sammensætning

Elforbundet

Jeg ved at andre gør brug af tilbud som Elforbundet. Her håndterer de arbejdet for dig i forhold til at skifte leverandør, men de priser de kan hente ind til dig er desværre ikke altid tilsvarende de priser du selv kan skaffe ved at bruge et par minutter inde på ElPris.dk.

Det seneste tilbud jeg fik fra Elforbundet var fra Vindstød, her kostede strømmen ca. 18øre pr. kWh. Det er stadig en god pris, men den er ikke 7øre som vi så den hos Elektron. Selvom der kun er tale om en forskel på 18øre, så er det for de fleste en månedlig forskel omkring de 40,-. Ganger man det op på et år, bliver det alligevel i underkanten af 500,- man kan spare årligt, ved to gange om året at klikke ind forbi ElPris.dk og selv skifte leverandør. Det er også penge der er værd at tage med.

Flexafregning

Ovenstående har fokuseret på en fastprisaftale hos den enkelte udbyder. Noget nyt der er på vej (og som vil indbefatte alle private elkunder i slutningen af 2020), er flexafregning. Med flexafregning vil man blive faktureret pr. time, alt efter hvor dyr strømmen er på det givne tidspunkt.

Derfor vil man med fordel kunne flytte en del af ens elforbrug til om natten hvor strømmen er billigere. Dette især hvis du har en elbil der skal lades, eller hvis du har en tøjvask som kan køres hen over natten.

Hvor stor en indflydelse dette vil få kan kun tiden vise. For nogen vil det sikkert være en god forretning, og for andre vil det meget muligt blive dyrere. Det er heldigvis ikke en løsning der bliver trukket ned over hovedet på dig. Da vi har et frit elmarked i Danmark vil du altid kunne lave en fastpris aftale hvis dette passer dit forbrug bedre.

Situationen har ændret sig

Markedet har ændret sig meget siden jeg først skrev denne artikel.

Med spillere på banen som Vedvarende & AltidEnergi, hvor du betaler et fast månedligt abonnement og ikke har tillæg til spotprisen på el, er det meget svært at gøre billigere. Samtidig er deres abonnementer så lave i pris (19kr og 18kr om måneden i 2024) at den årlige pris er på under 230kr om året, så det giver ikke rigtigt mening at bruge tiden på at skifte rundt mellem leverandører.

Du har dog stadig fastpris abonnementerne. I Q2 af 2024 er der ikke rigtigt nogen der kører med introtilbud på disse længere. De har ellers tidligere været en god måde til at få en meget lav pris på el. Kan du finde en god fastpris aftale kan der stadig være en del penge at spare om året. Tilbage i 2019 så man ofte at man kunne få et halvt år med gratis strøm.

Hvad gør du?

Kunne du finde på at skifte elleverandør hver 6. måned?

Hvad gør du i øjeblikket, og har de ovenstående muligheder fået dig til at gøre noget andet? Fortæl mig meget gerne om hvordan I køber jeres strøm derhjemme. Betaler I bare de regninger der kommer ind? Eller har I aktivt taget stilling og oprettet her som kunde et sted?