Det er fantastisk at vandre i bjergene. Men det er også en fantastisk oplevelse at vandre i Jesu fodspor og se alle de steder, hvorom man vænner sig til at høre delsætningen “Det var lige her hvor Jesus…”.

Miriam & Amanda v. Geneserat Sø

Miriam & Amanda v. Genesaret sø

Israel skal opleves! Den bedste måde, hvorpå man kan lære et sted at kende er at gå på opdagelse, opsøge områder man ikke tidligere har set og oplevet. Derfor sagde jeg også glædeligt “ja tak”, da Den Danske Kirke i Jerusalem arrangerede “En 3 dages tur i Jesu Fodspor” i Galilæa.

De tre dage bød på ridetur i bjergene, sejltur på Genesaret Sø og badning i varme kilder i Hamat Gader. Men vi gik selvfølgelig også i Jesu fodspor meget af turen, hvor vi blandt andet var ved Kapernaum, Nazaret, Migdal, Saligprisningernes bjerg, Peters primacy og Tabgha (bespisningsbjerget).

Lad os se på de forskellige dage, og hvad jeg personligt fik ud af dem.

Dag 1

Først til hest

På hesteryg i Golanhøjderne

“I’m on a horse” i Golanhøjderne

I 2012 var jeg med LMH i Israel, og jeg har derfor set en stor del af alle “de kristne steder” i Israel. Af denne grund nød jeg derfor også, at vi allerede første dag på turen oplevede det nordlige Israels natur, i stedet for bare at kigge på kirker og hellige sten. Vores første event var at ride på heste i Golan højderne.

Så til vands

Når man er i Galilæa, er man nærmest nødt til at få sig en sejltur på Genesaret sø. Det var på denne sø, Jesus beroligede søen, det var her Peter gik på vandet, og det var her Jesus gav Simon & Peter en stor fiskefangst. Alle disse ting omhandlede både, som den vi senere på dagen fik et kig på.

Jesusbåden på Allon museet

Jesusbåden på Allon museet

Det er en speciel oplevelse at stå overfor den næsten 2000 år gamle båd (som de har udstillet på Allon museet). Det er  ikke svært at forestille sig, at det har været ubehageligt at sejle i store bølger på søen. Slet ikke hvis man har været 12 disciple, plus Jesus.

Dag 2

Udgravningerne af det gamle Migdal

Undervisning i Migdal

Undervisning i Migdal

På andendagen var det tid til rigtigt at gå i Jesu fodspor. Vi startede dagen ud med at kigge forbi udgravningerne af den gamle by Migdal. Udgravningerne er relativt nye, da det kun er 5 år siden de ved et tilfælde fandt byen. Noget af det helt specielle ved byen, er at man her har fundet verdens ældste synagoge, og at man grundet udsmykningen, er ret sikker på at en tidligere ypperstepræst har været med til at bygge den.

Efter et kig på de gamle ruiner var vi et smut forbi “det kristne bælte”, som jeg tillader mig at kalde det. Meget tæt på hinanden finder vi nemlig flere kristne kirker bygget omkring specielle kristne steder. Der er her tale om Peterskirken, Kapernaum by, Saligprisningers bjerg & Peters Primacy.

Nazareth Village

Tømreren "Josef"

Tømreren “Josef”

De fleste kristne steder er blevet lavet om til kirker af den ene eller anden art. For mig som lutheraner kan det være svært at forholde sig til, og binde en relation til kirkerne på de hellige steder. Jeg kan bedst lide det, hvis man har forsøgt at genskabe den oprindelige tilstand, eller om ikke andet, forsøgt at skabe illusionen om at “det kunne have set således ud..”. Derfor er jeg også rigtigt glad for steder som Nazareth Village! Her har man forsøgt at genskabe en lille miniby, som den højst sandsynligt ville have set ud under Jesu tid. Her bliver fantasien virkeligt hjulpet på vej, nærmet taget i hånden. Og hver gang jeg er forbi, føler jeg, at jeg nærmest kan fornemme den gamle stemning.

Bebedelsuskirken

Indgangspartiet til bebudelseskirken

Indgangspartiet til bebudelseskirken

Sidst på eftermiddagen nåede vi et kort smut forbi bebudelseskirken. Det jeg fandt mest interessant her, er de mange forskellige billeder af Maria med Jesus-barnet. Det er til dels det kirken er mest kendt for. Her har flere nationer givet deres bud på, hvordan Maria og Jesus ville have set ud, havde de haft deres nationalitet. Der er nogle ret sjove imellem

Som kristen på besøg i området omkring Tiberias, er det næsten en nødvendighed, at man kigger forbi Discipelskolen i Tiberias.

Dag 3

Hvis man er i det nordlige Galilæa, kan det klart anbefales at bruge en dag som vi brugte vores tredje dag. En dag, der står på afslapning og historie.

Først afslapning

Krokodille i Hamat Gader

Krokodille i Hamat Gader

Cyklende papegøje

Cyklende papegøje

Vores første stop var de varme kilder ved Hamat Gader. Hamat Gader er nogle varme kilder, hvor den varmeste har en temperatur på 42 grader (man bliver bogstaveligt talt kogt her). Ud over de varme kilder byder Hamat Gader også på en lille zoo med blandt andet papegøjer (med tilhørende papegøjeshow) og krokodiller, og ikke bare som i et par krokodiller, men som i MASSER af krokodiller og mange forskellige racer. Der var nok 10 forskellige racer.
Noget specielt israelsk, som var rigtigt tydeligt i denne zoo, var at det hele virkede eksotisk og virkeligt havde potentiale til at blive rigtigt lækkert. Og så kan man se hvordan det hele nærmest står i forfald. Sådan ser det i hvert fald ud, når noget så simpelt som maling ikke bliver vedligeholdt.

Tid til historie

Det er frodigt i Cæsarea Filippi

Det er frodigt i Cæsarea Filippi

Efter at have siddet i blød i de varme Hamat Gader kilder, vendte vi snuden mod Nimrod Fortress, som er en ruin af et gammel fort fra 1200 tallet. Med blot 1km til den syriske grænse (og under 5km til Libanon) er Nomrod Fortress det nordligste jeg har været (og sikkert kommer) i Israel. Fortet har flere gange været omdrejningspunktet, hvad landegrænserne angår her i den nordlige del af Israel, men for mig er det bedste ved fortet at det er i så god stand som det er.

Sidste punkt på turen var Cæsarea Filippi og Banias vandfaldet. Det nordlige terræn er utroligt frodigt, især taget resten af landet i betragtning. Og en vandretur fra Cæsarea Filippi til Banias vandfaldet er en helt anden oplevelse end de ørkenvandringer vi tidligere har været på.

Missionspiloterne har skrevet et rigtigt hyggeligt blogpost omkring deres oplevelser af turen. Dertil har de lavet en rigtig fin video omkring vores 3 dages tur.

Samlet i Nimrod Fortress

Samlet i Nimrod Fortress