Det første step er at finde ud af hvad du selv synes din tid er værd. Når det er gjort er det pludseligt også meget nemmere for dig at finde finde den rette pris for services og fysiske goder.
Giv dig selv en timepris
En kontroversiel påstand; det er ikke så vigtigt at du får den bedste pris på dine indkøb. Dette omhandler alle typer besparelser. Både når du køber dagligvarer, og når du køber alt andet. Sætter du blot en beskeden timepris på din tid, kan det ofte ikke betale sig at bruge ret lang tid på at opnå beskedne besparelser eller gevinster. Det kan ikke betale sig at spare 100,- på din nye blender, hvis det koster dig 3 timers research og “shopping” at spare disse 100,-. Dette er også den største anke folk kom mod vores beslutning om at skifte til stofbleer; Hvis det var af økonomiske årsager kunne det ikke betale sig når man regner timeprisen med. Til gengæld kan det fint betale sig for os, at vi skifter elleverandør hvert halve år.
Jeg måtte tidligere i år også spørge mig selv: “Er en elektrisk fugerenser til fliserne pengene værd”? Det kommer an på hvor mange timers arbejde den sparer dig for, og hvor meget den koster. Sparer den dig for mere end den koster, så er den pengene værd. I mit tilfælde sparede den mig for markant mere tid end det den kostede
Det at vi udnytter prøveperioden på streamingtjenesterne til at få gratis streaming, virker som udgangspunkt til at være i et grænseland for hvorvidt det er arbejdet værd. Men da vi ofte ender med slet ikke at have en streaming tjeneste i flere måneder, gør at det aktive tilvalg sparer os for både penge og tid.
Sæt en pris på din familie
“Sætte pris på min familie!? Uhørt, min familie er uvurderlig!” sådan vil langt de fleste tænke, når de bliver bedt om at sætte en pris på ens familie. Alligevel bruger de fleste samtidig 40 timer i ugen på arbejde, væk fra deres familie.
Det jeg derfor mener med at sætte en pris på familien, er at du skal finde ud af hvornår det giver mening at du prioriterer tid med familien. Og hvornår det giver mening at investere din tid i andre ting.
Det er ikke sikkert du har en familie. Tænk da i stedet på hvor mange af dine personlige aktiviteter du er villigt til at ofre med det formål at øge din egen velstand. For nogle kunne det være sociale aktiviteter, for andre måske ferier. Det kunne være du skulle se færre serier og mindre film. Hvad der skal have lov til at fylde i dit liv er helt op til dig. Det vigtige er blot at din forbrugte tid er et aktivt valgt, og ikke et resultat af manglende til og fravalg.
Intet er gratis
For mange giver det ikke mening at sætte mere end 37-40 timer om ugen af til arbejde. Og det er helt fint, så længe det skaffer dig den levestandard du er ude efter. Hvad der dog kan irritere mig er når jeg møder folk der længes efter bedre levestandarder, men som ikke ønsker at lægge det nødvendige arbejde for at komme dertil. Men dette ser vi nærmere på senere.
For mig er det vigtigt at have fokus på, hvor meget og hvordan jeg arbejder. Hvis jeg arbejder mere end en standard arbejdsuge, med det mål at fremme min karriere, har det konsekvenser for min familie. At jeg bruger ekstra timer på karrieren, øger arbejdsbyrden derhjemme for min kone i forhold til huslige gøremål, samt at holde øje med vores lille pige. Samtidig betyder det også at jeg ikke har lige så meget tid til at pleje mit forhold til min familie.
Når alt kommer til alt, er det vigtigste at du bevidst bestemmer dig for hvor din tid skal bruges. Den bedste måde til at finde ud af hvordan du så skal bruge din tid, er ved at have et fast mål.
Har du læst de andre lektioner?
Du er netop kommet gennem 8. lektion i min serie af “De 10 vigtigste lektioner i privatøkonomi“. Du kan finde de andre lektioner herunder:
-
- 1. lektion i privatøkonomi: Penge køber muligheder
- 2. lektion i privatøkonomi: De første penge du tjener er de mest værdifulde
- 3. lektion i privatøkonomi: Invester i finansiel viden
- 4. lektion i privatøkonomi: Forstå skattesystemet
- 5. lektion i privatøkonomi: Der er forskel på gode og dårlige lån
- 6. lektion i privatøkonomi: Spred dine kompetencer og dermed din risiko
- 7. lektion i privatøkonomi: Forbered dig på held
- 8. lektion i privatøkonomi: Sæt en pris på din tid - og din familie
- 9. lektion i privatøkonomi: Hav et fast mål
- 10. lektion i privatøkonomi: Finansiel velstand skabes sammen med din partner
Kom i kontakt med mig