Vidste du at dit barn allerede har et personfradrag fra den dag det får et CPR nummer? Den er god nok, i 2020 betyder det at dit barn har et personfradrag på lidt over 36.000 som ikke bliver brugt til noget. Lad os udnytte dette til dit barns fordel.

Først et par antagelser

Jeg vil i det følgende antage at dit barn har noget familie, ud over dig, som ønsker at hjælpe barnet på vej økonomisk. I mange tilfælde er det bedsteforældrene som gerne vil hjælpe til med en børneopsparing, det kan også ske barnet får pengegaver som du skal hjælpe med at administrere.

En anden antagelse for det følgende, er at børneopsparingen allerede er fuldt udnyttet. Hvis ikke skal du fokusere på børneopsparingen først. Det er den nemmeste løsning, og også den der giver mest mening skattemæssigt. Jeg har i en anden artikel skrevet om hvordan jeg mener man bedst strukturerer børneopsparingen, giv den gerne et kig, især hvis ikke den er fuldt udnyttet endnu.

Udnyt barnets personfradrag / frikort

Jeg går ikke ud fra at dit barn har sin egen indtægtskilde endnu. Der går trods alt noget tid inden de små pus overhovedet lærer at gå og snakke

Men det behøver ikke betyde at vi ikke kan udnytte personfradraget. Vælger du de rigtige former for investeringer for dit barn, kan beskatningen af disse investeringer blive modregnet i personfradraget. Det vi helt konkret er ude efter, er at sørge for at dit barn har investeringer som skal beskattes som kapitalindkomst og dermed modregnes i personfradraget. Den hyppigst brugte investering er her nok ETF‘er, men der findes også akkumulerende indexfonde som ikke betaler udbytte, og derfor lagerbeskattes som kapitalindkomst.

Hvilke fonde og ETF’er skal jeg vælge?

Det skal noteres at der pr. 2020 er forskel på ETFer i Danmark. Nogle ETFer bliver nu beskattet som aktieindkomst, hvilket betyder at man nu skal tjekke op med SKATs liste over investeringsfonde som er skattepligtige som aktieindkomst. Mange har fx tidligere brugt iShare ETFer, men de er nu aktiebeskattede. Personligt har vi skiftet over til nogle af de Xtrackers ETFer som i skrivende stund stadig beskattes som kapitalindkomst:

Dertil kan “SPDR MSCI World UCITS ETF” anbefales. Den har pr. 2021 en ÅOP på 0,12%, hvilket efterhånden er meget fint for en ETF som kapitalbeskattes. Eneste ulempe ved SPDR MSCI World UCITS ETF, er at den ikke kan købes på månedsopsparingen hos NordNet.

Et eksempel på en lagerbeskattet indexfond kunne være “Danske Invest Global Indeks – Akkumulerende, klasse DKK h (ISIN: DK0016248222)“, med sin ÅOP på 0,4% (pr. marts 2021).

Find ETF’er fra Irland

Det kan anbefales det at gå efter ETF’er, som er placeret i Irland og derfor ikke har tilbageholdt SKAT. Blandt disse kan nævnes iShares, SPDR & Xtrackers. Det gør det en del nemmere at arbejde med da man så ikke skal søge om refusion. Pengepugeren har lavet en guide til dette, hvis det skulle blive nødvendigt for dig.

På billedet her kan du se at der hos NordNet ikke er trukket SKAT på barnets konto, da ETF’erne er iShares ETF’er som er registreret i Irland.

Udbytte på barnets konto

Udbytte på barnets konto – her er der ikke trukket SKAT

Til sammenligning bliver der på mit eget depot trukket udbytteskat hos NordNet.

Udbytte på voksen konto

Udbytte på voksen konto

Ok, så det lyder nemt nok, send penge over til barnets bankkonto, og køb kapitalbeskattede investeringsfonde for pengene? Desværre er der lige en finte du skal være opmærksom på.

Du betaler som udgangspunkt skatten

Hvis det er forældrene som, indbetaler de penge, som bliver brugt til at købe værdipapirerne, er det barnets forældre som bliver beskattet af afkastet (KSL §5 stk. 2).

Det betyder også at du ikke kan udnytte dit barns personfradrag som et skatteskjul for dine egne investeringer

Pengene som barnets investeringer købes for, skal altså komme fra et andet familiemedlem (eller bare en anden person) end barnets forældre. Derfor giver det god mening at lade bedsteforældrene stå for denne indbetaling, så er der ingen tvivl om hvor pengene kommer fra.

I 2019 må barnets nærmeste familie hver især give barnet pengegaver op til 65.700. Det er en god slat. Især hvis barnet har flere bedsteforældre med formue. Har barnet 4 bedsteforældre som kan undvære pengene kan barnet få 4x 65.700 årligt.

Husk at få bestilt en tastselv kode til SKAT.dk for dit barn. Så kan du logge ind og få justeret skatten til hvis der skulle blive trukket skat på en investering som ikke skulle være trukket.

Overvej at låse kontoen

En ulempe ved denne form for ekstra børneopsparing til barnet, er at den som udgangspunkt ikke er låst. Når kontoen ikke er låst, kan barnet frit kan hæve af de penge der er på kontoen. Flere banker tilbyder “bedsteforældre konti” som med fordel kan bruges her, da disse konti ofte tillader at man kan låse kontoen til barnet når en bestemt alder.