Vidste du at dit barn allerede har et personfradrag fra den dag det får et CPR nummer? Den er god nok, i 2020 betyder det at dit barn har et personfradrag på lidt over 36.000 som ikke bliver brugt til noget. Lad os udnytte dette til dit barns fordel.
Først et par antagelser
Jeg vil i det følgende antage at dit barn har noget familie, ud over dig, som ønsker at hjælpe barnet på vej økonomisk. I mange tilfælde er det bedsteforældrene som gerne vil hjælpe til med en børneopsparing, det kan også ske barnet får pengegaver som du skal hjælpe med at administrere.
En anden antagelse for det følgende, er at børneopsparingen allerede er fuldt udnyttet. Hvis ikke skal du fokusere på børneopsparingen først. Det er den nemmeste løsning, og også den der giver mest mening skattemæssigt. Jeg har i en anden artikel skrevet om hvordan jeg mener man bedst strukturerer børneopsparingen, giv den gerne et kig, især hvis ikke den er fuldt udnyttet endnu.
Udnyt barnets personfradrag / frikort
Jeg går ikke ud fra at dit barn har sin egen indtægtskilde endnu. Der går trods alt noget tid inden de små pus overhovedet lærer at gå og snakke
Men det behøver ikke betyde at vi ikke kan udnytte personfradraget. Vælger du de rigtige former for investeringer for dit barn, kan beskatningen af disse investeringer blive modregnet i personfradraget. Det vi helt konkret er ude efter, er at sørge for at dit barn har investeringer som skal beskattes som kapitalindkomst og dermed modregnes i personfradraget. Den hyppigst brugte investering er her nok ETF‘er, men der findes også akkumulerende indexfonde som ikke betaler udbytte, og derfor lagerbeskattes som kapitalindkomst.
Hvilke fonde og ETF’er skal jeg vælge?
Det skal noteres at der pr. 2020 er forskel på ETFer i Danmark. Nogle ETFer bliver nu beskattet som aktieindkomst, hvilket betyder at man nu skal tjekke op med SKATs liste over investeringsfonde som er skattepligtige som aktieindkomst. Mange har fx tidligere brugt iShare ETFer, men de er nu aktiebeskattede. Personligt har vi skiftet over til nogle af de Xtrackers ETFer som i skrivende stund stadig beskattes som kapitalindkomst:
Dertil kan “SPDR MSCI World UCITS ETF” anbefales. Den har pr. 2021 en ÅOP på 0,12%, hvilket efterhånden er meget fint for en ETF som kapitalbeskattes. Eneste ulempe ved SPDR MSCI World UCITS ETF, er at den ikke kan købes på månedsopsparingen hos NordNet.
Et eksempel på en lagerbeskattet indexfond kunne være “Danske Invest Global Indeks – Akkumulerende, klasse DKK h (ISIN: DK0016248222)“, med sin ÅOP på 0,4% (pr. marts 2021).
Find ETF’er fra Irland
Det kan anbefales det at gå efter ETF’er, som er placeret i Irland og derfor ikke har tilbageholdt SKAT. Blandt disse kan nævnes iShares, SPDR & Xtrackers. Det gør det en del nemmere at arbejde med da man så ikke skal søge om refusion. Pengepugeren har lavet en guide til dette, hvis det skulle blive nødvendigt for dig.
På billedet her kan du se at der hos NordNet ikke er trukket SKAT på barnets konto, da ETF’erne er iShares ETF’er som er registreret i Irland.
Til sammenligning bliver der på mit eget depot trukket udbytteskat hos NordNet.
Ok, så det lyder nemt nok, send penge over til barnets bankkonto, og køb kapitalbeskattede investeringsfonde for pengene? Desværre er der lige en finte du skal være opmærksom på.
Du betaler som udgangspunkt skatten
Hvis det er forældrene som, indbetaler de penge, som bliver brugt til at købe værdipapirerne, er det barnets forældre som bliver beskattet af afkastet (KSL §5 stk. 2).
Det betyder også at du ikke kan udnytte dit barns personfradrag som et skatteskjul for dine egne investeringer
Pengene som barnets investeringer købes for, skal altså komme fra et andet familiemedlem (eller bare en anden person) end barnets forældre. Derfor giver det god mening at lade bedsteforældrene stå for denne indbetaling, så er der ingen tvivl om hvor pengene kommer fra.
I 2019 må barnets nærmeste familie hver især give barnet pengegaver op til 65.700. Det er en god slat. Især hvis barnet har flere bedsteforældre med formue. Har barnet 4 bedsteforældre som kan undvære pengene kan barnet få 4x 65.700 årligt.
Husk at få bestilt en tastselv kode til SKAT.dk for dit barn. Så kan du logge ind og få justeret skatten til hvis der skulle blive trukket skat på en investering som ikke skulle være trukket.
Overvej at låse kontoen
En ulempe ved denne form for ekstra børneopsparing til barnet, er at den som udgangspunkt ikke er låst. Når kontoen ikke er låst, kan barnet frit kan hæve af de penge der er på kontoen. Flere banker tilbyder “bedsteforældre konti” som med fordel kan bruges her, da disse konti ofte tillader at man kan låse kontoen til barnet når en bestemt alder.
Men hvilke lagerbeskattede etf’er skal jeg så vælge til barnets konto?
Jeg har personligt valgt
de tyske iSharextrackers (efter ændring af skattereglerne i 2020). Men generelt vil du være ude efter ETF’er som rammer markedet bredt, det kunne være S&P500 eller MSCI World. Hvilke du helt konkret skal vælge er op til dig og din risiko-villighedHvordan er din fordeling af de tre fonde? Og har du solgt ud af dine ishares så?
Jeg har solgt alle iShares i år ja.
Fordelingen er omkring 30% til hver. S&P 500 har dog fået 40% for at få det til at gå op.
Hej Kasper.
Har du et link til, hvor jeg kan se at gevinster af bedsteforældre gaver er skattefrie/kan trækkes på frikortet?
Efter en del ETF’er er aktie beskattet nu, har du så et par eksempler på nogle som stadig beskattes som kapitalindkomst?
Mvh Louise
Jeg finder lige noget mere konkret senere, men formuepleje er enig i mig omkring skatten: https://formuepleje.dk/videnscenter/pension/boerneopsparing/
I forhold til ETFer er der mange der er blvet aktiebeskattet ja. Det er en fordel for de fleste, men for vores børn er det ikke en fordel Jeg har selv skiftet vores barns iShare ETF’er ud. De ETF’er der umiddelbart tiltaler mig mest er de følgende 3 (som jeg også omtaler ovenfor ):
– Xtrackers S&P 500 Swap UCITS ETF
– Xtrackers MSCI World Swap UCITS ETF
– Xtrackers MSCI Europe Small Cap UCITS ETF
Så fandt jeg et konkret svar til dig Louise
KSL paragraf 5 stk. 2: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=168178&#P5
“Har barnet modtaget en indtægtsnydelse eller formue som gave fra sine forældre, stedforældre eller plejeforældre, beskattes indtægtsnydelsen eller formueafkastet hos giveren, hvis denne er fuldt skattepligtig her til landet. Dette gælder dog kun til udløbet af det kalenderår, i hvilket barnet fylder 18 år, eller til barnet indgår ægteskab.”
Tak for en fin artikel. Hvordan ved man, hvordan børnenes depoter bliver beskattet?
Hej Lars
Det er ikke dit barns depot, men indholdet i depotet som beskattes.
Derfor er vi også ude efter kapitel-beskattede investeringer. Den hyppigst brugte investering er her nok ETFer, men der findes også akkumulerende indexfonde som ikke betaler udbytte, og derfor lagerbeskattes som kapitalindkomst.
Nogle ETFer bliver nu beskattet som aktieindkomst, hvilket betyder at man nu skal tjekke op med SKATs liste over investeringsfonde som er skattepligtige som aktieindkomst. Mange har fx tidligere brugt iShare ETFer, men de er nu aktiebeskattede. Personligt har vi skiftet over til nogle af de Xtrackers ETFer som i skrivende stund stadig beskattes som kapitalindkomst
Hej Kasper
Dejlige artikler du har herinde!
Må jeg høre, hvor du har depotet hos barnet? Kører du det via banken ligesom børneopsparingen (i form af et aktiedepot tilknyttet), eller har du oprettet en konto i barnets navn på f.eks. Nordnet/Saxo?
Hej Peter
Dejligt at du kan bruge mine artikler!
I denne artikel er der ikke tale om en reel børneopsparing (den der er fritaget for skat), men derimod er der tale om et aktiedepot i barnets navn, hvor depotet udelukkende har investeringspapirer som bliver kapital beskattede (da de så trækkes fra barnets frikort).
Vi har oprettet depot til barnet, i barnets navn, hos NordNet. Dette af den helt simple grund at NordNet har en månedsopsparing, som gør at vi kan lave investeringerne kurtage frit, samt at vi som forældre ikke skal holde styr på om der kommer penge ind på kontoen som skal investeres, det klarer systemet af sig selv.
Jeg vil så vidt muligt undgå at bruge de etablerede banker til børshandel. De er dyre og tunge. Her er NordNet & Saxobank markant billigere og nemmere at arbejde med (i min optik)
Hej Kasper
Hvis jeg vælger at oprette et depot hos Nordnet til mit barn, og dermed gøre brug af frikortet de første 13 år, hvad vil en fornuftig plan så være når mit barn bliver 13 år, og får sit første fritidsjob? Der vil jo være chance for at han kommer til at betale skat, da noget frikortet vil være optaget af beskatningen fra afkastet og lagerbeskatningen? Jeg kunne forestille mig at det må være demotiverende for en 13-årig, at skulle betale skat af noget af end løn 😊
Har I nogle gode råd til dette?
Mvh
Huy
Man betaler kun skat af værdistigning eller kapitaludbytte.
Hvis vi antager at man har et frikort på 35.000, og investeringerne i gennemsnit stiger med 7% hvert år, og som derfor er de 7% som skal beskattes.
Så skal man have 500.000kr investeret før man rammer et punkt hvor man udnytter hele frikortet på investeringerne, og derfor skal betale skat af fritidsarbejdet.
Det sagt. Kommer man i denne situation, er det bedste I kan gøre, i forhold til skatte-optimering, at sælge nogle af de kapitalbeskattede værdipapirer, og skifte dem ud med aktieudbytte-beskattede papirer, og så fremadrettet kun investere i aktieudbytte-beskattede værdipapirer indtil I når progression grænsen (i 2021 svarer det til at have ca 1.000.000 investeret i den type papirer). Når man når dette punkt skifter man tilbage til kapitalbeskattede værdipapirer.
Hej Kasper
Tak for din super artikel. Det er bestemt noget jeg vil se nærmere på til mine børn. Så man skal altså bare oprette en konto i barnets cpr nummer på Nordnet som en månedsopsparing og så vælge etf som er kapitalbeskattede …
Jeg forstår ikke helt hvad du mener med denne formulering: “Endvidere anbefales det at gå efter enten iShares & Xtrackers ETF’er, da de er placeret i Irland og derfor ikke har tilbageholdt SKAT. Det gør det en del nemmere at arbejde med da man så ikke skal søge om refusion.”
I hvilke situationer skal man søge om refusion?
Hej Louise
Du kan læse mere om beskatning af udbytte i udlandet her: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2060729
Jeg vil tillade mig at henvise til PengePugeren som har lavet en fin artikel om hvad man skal være opmærksom på, samt hvordan man søger refusion: https://pengepugeren.dk/2018/07/udbytteskat-fra-udlandet-og-hvordan-man-faar-skat-retur/
Hvilke etf bruger i nu da xtracker er kommet på skats positivliste 2021.
Kan man godt i samme depot (hos Nordnet og i barnets navn) både have etf`er som ikke er fra positivlisten (for at bruge frikortet) OG have enkelte aktier som beskattes som aktieindkomst.
Tak for en super hjemmeside.
Hej Anden
Du kan godt både have kapital- og aktie-beskattede værdipapirer i det samme depot.
Ifølge skattereglerne ville jeg dog forvente at de aktie-beskattede værdipapirer ville resultere i at der skal betales skat, da de ikke kan trækkes fra frikortet.
Om det så i sidste ende ender hos forældrene skal jeg ikke kunne sige, jeg har ikke selv haft erfaring med dette.
Det er ikke alt Xtrackers der er endt på positivlisten. Deres swap (“Xtrackers S&P 500 Swap UCITS ETF” & “Xtrackers MSCI World Swap UCITS ETF”) er begge stadig på negativlisten.
Da “Xtrackers MSCI Europe Small Cap UCITS ETF” endte på positivlisten har jeg blot valgt ikke at eksponere mig ud mod denne, og har i stedet sat månedsopsparingen til at købe “Danske Inv Glob Indeks – Akk, kl DKK h” da den er akkumulerende og dermed også kapitalbeskattet.
Det skal nævnes at når jeg køber manuelt, køber jeg “SPDR MSCI World UCITS ETF” i stedet. Den har markant lavere omkostninger i ÅOP. Månedsopsparingen for mig er blot en fallback så jeg er sikker på at pengene ikke står stille i alt for lang tid.
Hej Kasper
Tak for super dybdegående artikel.
Måske et dumt spørgsmål, men bliver frikortet automatisk udnyttet hvert år med værdistigning eller først ved realisering/salg af værdipapirer? (med den antagelse at frikortet er aktiveret ved SKAT)
Hej Peter
Det er på ingen måde et dumt spørgsmål.
Det kommer faktisk an på hvilke papirer man har.
Hvis papirerne er akkumulerende (ikke giver udbytte) så vil frikortet blive udnyttet af værdistigningen.
Hvis papirerne derimod giver udbytte, vil det kun være udbytter og realisering/salg af værdipapirerne som udnytter frikortet.
Hej Kasper,
Ift. korrekt indberetning til SKAT, for at udnytte frikortet.
Antag at barnet udelukkende køber et akkumulerende papir. Der udbetales ikke udbytte, der er udelukkende tale om værdistigning (antaget, over tid) og yderligere tilkøb af samme papir.
Hvornår og hvilket beløb skal der rent faktisk indberettes til skat på mit barns vejne?
Hej Jonas
Du skal umiddelbart ikke indberette noget, det plejer det sted barnet har sit depot at gøre for jer