Vidste du at dit barn allerede har et personfradrag fra den dag det får et CPR nummer? Den er god nok, i 2019 betyder det at dit barn har et personfradrag på lidt over 35.300 som ikke bliver brugt til noget. Lad os udnytte dette til dit barns fordel.

Først et par antagelser

Jeg vil i det følgende antage at dit barn har noget familie, ud over dig, som ønsker at hjælpe barnet på vej økonomisk. I mange tilfælde er det bedsteforældrene som gerne vil hjælpe til med en børneopsparing, det kan også ske barnet får pengegaver som du skal hjælpe med at administrere.

En anden antagelse for det følgende, er at børneopsparingen allerede er fuldt udnyttet. Hvis ikke skal du fokusere på børneopsparingen først. Det er den nemmeste løsning, og også den der giver mest mening skattemæssigt. Jeg har i en anden artikel skrevet om hvordan jeg mener man bedst strukturerer børneopsparingen, giv den gerne et kig, især hvis ikke den er fuldt udnyttet endnu.

Udnyt barnets personfradrag / frikort

Jeg går ikke ud fra at dit barn har sin egen indtægtskilde endnu. Der går trods alt noget tid inden de små pus overhovedet lærer at gå og snakke

Men det behøver ikke betyde at vi ikke kan udnytte personfradraget. Vælger du de rigtige former for investeringer for dit barn, kan beskatningen af disse investeringer blive modregnet i personfradraget. Det vi helt konkret er ude efter, er at sørge for at dit barn har investeringer som skal lagerbeskattes, da lagerbeskatning er en kapitalindkomst og dermed modregnes i personfradraget.

Ok, så det lyder nemt nok, send penge over til barnets bankkonto, og køb lagerbeskattede investeringsfonde for pengene? Desværre er der lige en finte du skal være opmærksom på.

Du betaler skatten

Hvis det er forældrene som indbetaler de penge, som bliver brugt til at købe værdipapirerne, er det barnets forældre som bliver beskattet af afkastet.

Det betyder også at du ikke kan udnytte dit barns personfradrag som et skatteskjul for dine egne investeringer

Pengene som barnets investeringer købes for, skal altså komme fra et andet familiemedlem end barnets forældre. Derfor giver det god mening at lade bedsteforældrene stå for denne indbetaling, så er der ingen tvivl om hvor pengene kommer fra.

I 2019 må barnets nærmeste familie hver især give barnet pengegaver op til 65.700. Det er en god slat. Især hvis barnet har flere bedsteforældre med formue. Har barnet 4 bedsteforældre som kan undvære pengene kan barnet få 4x 65.700 årligt.

Overvej at låse kontoen

En ulempe ved denne form for ekstra børneopsparing til barnet, er at den som udgangspunkt ikke er låst, og barnet derfor frit kan hæve af de penge der er på kontoen. Flere banker tilbyder “bedsteforældre konti” som med fordel kan bruges her, da disse konti ofte tillader at man kan låse kontoen til barnet når en bestemt alder.

Mine venner bør se dette!